2011. július 11., hétfő

Fúvókázás

Miután háromszor ledobta az ékszíjat a motor mára befejeztem a fúvókázást. A kínai, a generátorral nem egy vonalban futó tuning ékszíjtárcsa egy másik történet lesz.

A karbi fúvókázást azoknak ajánlom a figyelmébe, akik azt hiszik, hogy feldobnak egy pár dupla weber vagy dellorto karbit és azt hiszik ezzel bezsebelnek + 10 % lóerő növekményt. Kurvára nem. nagyon nehezen és sok munkával lehet jól befúvókázni a karbikat. És nagyon sokat számít 10% fúvóka eltérés is, az erős és reszponzív motort egy gyenge, nyomatéktalan unalommá tudja varázsolni, ami még ráadásul nyeli is a benzint, mint a homok.
Kezdetben vala a 52-es alapjárati, 180-as levegő és a 148-as fő.
Ezzel az volt a baj, hogy 3000 fordulat környékén állandó gáznál rángatva ment. Először azt hittem előgyújtás, de nem az volt. Középtartományban beszegényedett, fent jól ment, alul is, de a teljesítményrendszer (fő fúvóka) későn lépett be.
Itt elkövettem egy hibát, mert egyszerre két dolgot módosítottam, tettem be egy 60-as alapjáratit és 200-as levegő fúvókát. Azt gondoltam a 200-as előbb belépteti a fő fúvókát és a nagyobb alapjárati meg erősít egyharmad gázig.
Az eredmény az lett, hogy a motor szépen forgott, középen is egyenletesen ment és alul meg olyan gyenge lett (kis túlzással), mint egy 1.6-os széria motor.
Kicseréltem az alapjáratit 52-esre (visszacseréltem) CO állítás és megjött az ereje alul.
Viszont szerintem felül is kicsit sokat kap, vagy teszek be 220-as levegőt, hogy szegényítse a telejs tartományt, esetleg a 34-es venturit 36-osra cserélem...legvégül pedig visszamegyek a főfúvókával 142 környékére. Azért legvégül, mert nincs fúvókám ilyen.
Most egyébként 90%-os a fúvókázás, jól beleforog a 6000-be és alul is elég jól reagál... de lehet, hogy még van tartalék.

2 megjegyzés:

  1. Belos Fuscas!!!!
    acesse meu blog
    http://fuscaclubeaurea.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. Szia, lassan már tényleg össze kellene futnunk, úgy érzem, volna miről beszélgetnünk... :D

    Elismerésem a munkádhoz, szívesen követem a fejleményeket, s szívesen osztanám meg a személyes tapasztalataimat is, hogy ne kelljen neked is végigjárnod ugyanazokat a köröket, amiket már nekem is. :)

    Egy javaslat. A részterheléses szegénykeverék sportkarbiknál nem szerencsés, mivel nincs benne teljesítményberendezés és gázra, amikor kellene a teljesítmény, nincs kraft. Tényleg jó fogyasztás érhető el vele (150-es autópálya 8 liter egy 1.6-ossal), de gázra nem igazán reagál direkt módon. Jobb, ha a részterhelés λ=1 körül van, úgy még a fogyasztás is jó, és már erő is van. A 15 még elmegy, a 17 már botrányos. Ha kipróbálod, majd számolja be légy szíves! ;)
    Jó munkát, Geree

    VálaszTörlés